Illat: fűszeres, pézsmára emlékeztető
Latin név: Coriandrum sativum
A koriander illóolajat a Földközi-tenger mellékén őshonos és az ernyősvirágzatúak családjába tartozó koriander érett, szárított és összezúzott terméseiből vízgőzdesztillációval nyerik ki. A koriander illóolaja színtelen, illatában a levendulaolaj illatanyagai is felismerhetők.
Összetevők:
Az olajban jelenlévő főbb alkotórészek a linalool, a linalil-acetát (mindkettő megtalálható a levendulában). Az olajban kisebb mennyiségben előforduló alkotórészek közül a geraniol, a limonén és a fenyőfélékből ismert alkotórészek, például a pinének és a kámfor említhető.
Javasolt alkalmazás:
Párologtatásra, bedörzsölő olaj készítéséhez.
Felhasználás:
Az illóolaj főbb hatásai: erősítő-frissítő, idegrendszeri tonizáló, antimikrobiális, enyhe gyulladáscsökkentő, gyomorerősítő és szélhajtó. A koriander olaját atóniás emésztési panaszok, diszpepsziák és erjedéses bélfertőzések ellen belsőleg használandó készítményekben hatóanyagként alkalmazzák. Külsőleg legyengült állapotok, általános fáradtság, illetve reumás fájdalmak enyhítésére fürdő- és masszázsolajok összetevőjeként, valamint aromalámpában történő párologtatásra használják.
A koriander olaja a bőrt nem irritálja és bőrérzékenyítő hatása sincs.
Tárolás:
Hűvös helyen, fénytől védve, zárt kupakkal. Gyermektől elzárva tartandó.